Isnin, Disember 13, 2010

kerja oh kerja..

Assalamualaikum semua...

esok dah kerja semula??? Huhuhu...
Kembali seperti hari2 biasa la yek...
Huhuhu...

Khamis, November 18, 2010

Dah Lama dah...

Assalamualaikum semua...

Lama dah saya "TERstop" memblog. hehehe... Hari2 ada nawaitu nak update, nak upload gamba la... apa la.... hehehe...

Anyway, selamat Idul Adha buat kawan2 blog & kawan2 fb, kawan2 twitter... Juga utk semua AimLuvs yg menyokong kerjaya BAIM WONG hehehehe... peminat tegar Baim Wong neh...

Raja korban kali ni, kami tak kemana2.. duduk diam2 kat Kuala Lumpur. Hehehe... bukan apa, minggu depan nak balik Perak lagi, ada kenduri anak buah berkhatan... so, kami bebetul duduk diam2 dalam rumah, hb ngan Aliff je kluar g semayang raya pagi tu.. Luqman??? Malas nak cakap. TV adalah segala2nya dalam hidup dia. Melainkan kita cabut kad astro, baru dia bleh buat benda lain.. Channel dia.. 611 & 552 ajer... haishhh..

Ok la, bloggers semua... jumpa lagi...

Wassallam...


Ps...

Gamba budak ni, tak de kena mengena dengan entri ini ye... ni gamba dia sibuk "membantu" ibu menguli roti ari tu... "Membantu" membanyakkan kerja ibu dia... hehehe



Khamis, September 02, 2010

03 September 2001... Genap 9 tahun Pemergian Abah...


3 September setiap tahun semenjak tahun 2001 adalah tarikh penergian Abah ke rahmatullah... 3 September 2001... genap 9 tahun abah meninggalkan kami, isteri & anak2 yang tercinta. Banyak kenangan bersama abah.

Aku sangat sayangkan abah.
Abah kami garang, tapi penyayang.
Abah kami seorang yang kuat berusaha
Abah kami terkenal di kalangan anak2 muridnya
Abah kami pada setiap petang, mengajar kelas agama untuk kaum ibu
Abah kami tak pernah lekang dari mak
Abah kami akan sentiasa bersama mak walau ke mana sahaja

Semoga Abah tenang & berbahagia di sisi Allah swt.

Sesungguhnya kami sangat rindukan abah... segala kenangan bersama abah, takkan luput dari ingatan... ABAH SENTIASA DI HATI KAMI...


Aku ingat lagi kenangan terakhir bersama abah...

Pada 1 September 2001, aku berpindah ke rumah baru dari Taman Melawati ke Taman Melati. Abag beria2 & bersungguh2 membantu aku pindah. Abah sangat gembira, senyuman tak lekang2 dari bibir abah. Aku dengan Ngah naik lori angkut barang dari Tmn Melati ke rumah Flat yang aku sewa (dalam proses urusan beli flat DBKL ni rumah masa tu). Padahal, kami dah pesan kat Abah, biar je barang2 tum kang kami dah siap punggah barang, kita kemas sama2. Tup2, sampai2 je kat umah baru tu, aku tengok abah tengah susun kotak2 peti ais ngan mesin basuh kat luar umah. Rupanya abah dah aturkan peti ais & mesin basuh sorang2.

Sempena aku pindah rumah, mak kata, abah beria2 nak belikan aku barang2. Abah belikan petia ais bari, mesin basuh baru, almari utk dapur... Sebab abah sukakan sesuatu yang sempurna. Bila dah selesai semua... kami makan malam ramai2.

2 September 2001, Ngah datang bersama isteri & anak2 naik lori. Masa sarapan pagi tu, abah banyak bergurau dengan kami. Antara yg aku tak boleh lupa... dia ada cakap "Ada org ajak abah ke KLCC, tapi, abah tak nak pegi, sebab kalo pegi, nanti ada orang tu mesti dia nak ikut". Pas tu lagi, masa tengah sarapan, abah usik2 mak. gurau2. Pas tu maka kata.. "Mengapa abah awak ni?"... Abah kata, saja nak gurau2...

Masa tu kami semua ada, kecuali De, sebab dia menyambung belajar di Batu Rakit kalo tak salah. Adibah baru masuk kampus induk di UIA Gombak, Ateh mmg dok ngan aku. Masa ngah or ateh anta dibah balik ke UIA, abah pandang jer... pandangannya nampak jauh & kosong. Dah diajak anta Dibah, abah tak nak.

Petang tu, Abah & mak balik dengan Ngah. Ok la, perjalanannya lancar. Malam tu, tiba2 ngah call, cakap abah masuk wad. Terperanjat beruk aku. Rupanya dalam perjalanan balik ke Dong, adah mendapat serangan jantung, beberapa kali jugak ngah berhentikan kereta kat tepi jalan, sebab nak beri abah berehat. Aku cakap, tak pe la, nanti esok pagi2 aku balik kg, untuk jaga abah. Aku pun tido macam biasa, tapi hati tak senang. Dalam pukul 3++ aku dapat panggilan dari Ngah, katanya "Jue, awak jgn terkejut, sebab abah dah tak de, baru je kejap ni, dalam kul 3.30 pagi. Nanti awak tolong la beritau semua sedara mara kita ye... " Owh... bagai kaca terhempas ke batu aku rasakan masa tu. Aku kejut ateh & mula telefon saudara mara. Ye, semua sedara mara. Pak Anjang Dolah masa tu kat Langkawi, tak dapat dihubungi, jadi aku tinggalkan pesanan suara & sms. De plak masa tu tgh kursus, abang kama pun tengah kursus. Aku call hp kawan De, tapi coverage tak elok, asyik putus2... last2 aku sms kat hp kawan de, Liza rasanya nama dia. de suruh aku call tempat abg kama kursus, sbb kalo tak, dia tak boleh keluar dari tempat kursus tu.

Adibah pulak, bila aku call, beritau, dia dah menangis2.. cakap, dia tak sempat mintak ampun ngan abah.. dia datang umah aku, kawan dia hantar. kami siap2 tunggu Mak Ancu ngan Pak su kat depan Petronas Taman Melati. Punya la jenuh tunggu, dah kul 7 baru diaorg sampai. banyak dugaan kami nak balik kg masa tu. Ateh dah balik naik moto.

Sampai kg. dong, jalan dah jem sampai ke jalan raya. Kereta kami tak bleh jalan dah disebabkan jalan sangat jem... jadi kami jalan kaki masuk sampai umah. Sesampainya mak terus terkan kami (aku masih terbayang saat itu), jenazah sedang dimandikan, Ateh & Ngah sedang bersama2 dengan kumpulan memandikan jenazah.

Segala urusan memandi, mengapan, semua berjalan lancar. Urusan menyembahyangkan jenazah juga berjalan sangat lancar. Ramai sangat yang turut menyembahyangkan jenazah abah. Nampaknya abah sangat disayangi ramai. Alhamdulillah...

Tapi, De masih belum sampai dari Terengganu, Pak Anjang Sarip, Pak Cik Yu & Mak teh pun belum tiba.

Sepatutnya urusan pengebumian jenazah dalam jam 12 tengahari, tapi tiba2 ada panggilan dari kawan perkuburan, mengatakan urusan penggalian kubur masih belum selesai, ada sikit lagi. Jadi jenazah diletakkan semula, alhamdulillah rupanya urusan ditanah perkuburan lewat kerana Allah nak temukan Arwah abah dengan De & anak2 serta adik2nya kecuali Mak teh. mak Teh tiba lewat, tak sempat jumpa jenazah. Sungguh aku semua bersyukur, kerana kakak aku yang jauh tu sempat menatap wajah abah buat kali yang terakhir sebelum dibawa pergi untuk selamanya.

Panjang lagi kisahnya, nanti aku sambung semula ye...


nota kaki : aku tak pandai mengarang & menggunakan ayat2 yang lebih berkesan.

Rabu, September 01, 2010

Perjalanan 3 jam ke London

Assalamualaikum semua...

Teruja dengan tajuk di atas??? Hahaha... jangan anda terpedaya.

"3 jam yang lepas, saya memulakan perjalanan ke London untuk mengutip almond. Sepanjang perjalanan mengutip almond, segalanya lancar, cuma bila saya mula buka bekalan untuk digandingkan dengan almond yang saya kutip, pihak imegresen telah mencukai bekalan saya.. huhuhu... luak la bekalan saya. nanti tak cukup pulak..."

Hahaha... saspen aje, kan... mana boleh kita pergi balik ke London dalam masa 3 jam, melainkan kita ada pintu sukahati doraemon...

sebenarnya, saya buat almond london tadi, tapinya tepung adunan tu dah kena cukai dengan anak2. Huhuhu... diaorg ni bukan boleh nampak kita siap2 pegang tepung segala, mula la nak tolong--->>> tolong menyebok!!! Haihhhh... Ibu dah la nak cepat, korang lak menyebok. Akhirnya, kul 12.30 tadi, aku stop dulu, selepas bakar 3 tray. Esok lak la sambung beb... tak dayo mato den ni nak menanggungnya dah hai...

Ok la u ols... gwa caucincau dulu laaaa... mata gwa udah berat...

Daaaa daaaa..

Wassallam...

p/s foto almond london, nanti2 aja la gwa upload ya... belum siap.

Isnin, Ogos 30, 2010

Fogive Me Ya Allah...

Insafnya bila aku menonton video klip ni. Terasa sangat banyak aku mengeluh selama ini. Tak pernah aku terfikir orang2 yang tak bernasib baik semasa aku mengeluh... Huhuhu...

Ya Allah... ampunkan aku andai selama ini aku banyak mengeluh.
Aku tahu, aku ini orang yang suka mengeluh.
Kerna anak2, aku mengeluh
Kerna taraf hidup, aku mengeluh
Kerna wang, aku mengeluh
Kerna kerja, aku mengeluh

Andai selama ini aku banyak mengeluh, ampunkan Aku ya Allah...
Aku insan yang lemah
Aku insan yang hina
Aku insan yang kerdil
Aku hanya manusia biasa...

Ya Allah, kau sucikanlah hati ku, bantulah aku Ya Allah..
Ya Allah, kau bersihkanlah hati ku, bantulah aku Ya Allah..
Ya Allah, kau putihkanlah hati ku, bantulah aku Ya Allah..

Bantulah aku ya Allah, berikanlah hidayah serta petunjuk-Mu Ya Allah..
Agar aku bisa berubah menjadi hamba-Mu yang tidak lagi mengeluh
Agar aku bisa berubah menjadi hamba-Mu yang sentiasa bersyukur

Bukan aku tidak bersyukur, cuma sesekali aku mungkin alpa...

Ya Allah... Kau berikanlah kebahagiaan, kegembiraan, kesenangan & rahmat serta hidayah-Mu ke atas keluarga ku, keatas kedua ibu bapaku, mertuaku, saudara2ku, seluruh muslimin & muslimat samada yg masih hidup atau pun yang telah meninggal dunia... amin...

Berilah aku kekuatan untuk menghadapi segala dugaan-Mu, Ya Allah...

Ahad, Ogos 29, 2010

Assalamualaikum...

Ini adalah kelas cupcake saya yang pertama. Pertama kali saya menyertai kelas seumpamanya. Terimakasih kepada Kak Ida Merpati. Kak Ida ni pun, bisnes dia dah makin mantap. Hari2 ada je anak murid datang belajar. Dah jadi cikgu dia. hehehe... Sampai ke Jakarta dia g belajar coklat. Kalau nak tahu pasal kelas2 dia, bleh lah masuk kat blog dia..



Fondant with frill & Sugarbox (14/02/2009)

Pada 14/02/2009, saya g belajar fondant with frill & sugarbox. Cikgunya adalah Kak Misleha. Kak Mis memang cikgu yang best. Sepanjang kelas ngan dia ni, kitaorg enjoyyy jer. Ni gamba fondant kek yg saya buat, sugarbox tu plak, saya punya yang paling simple, yg kaler biru tu. Saya g kelas ni, selain nak menambah ilmu, juga untuk persediaan membuat kek fondat untuk mejlis pertunangan adik saya. Alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar seperti yang dirancang. Masa kat kelas ni, saya jumpa ngan Mamazieza. Meriah kelas kami ari tu.


Saya pernah belajar buat benda ni...

Assalamualaikum...

Cupcake dalam gambar2 ni semua saya buat masa g belajar "Cupcake for Hantaran by Chef Baini" suatu masa dulu. Memang enjoy kelas Chef nih. Saya suka. Gambar2 ni semua hasil kerja saya. Alhamdulillah...

Rose
Blossom (ye ke? Tak ingat nama)

Kebaya
Tulips
Ribbon Rose
Sunflower


Jumaat, Ogos 27, 2010

Tiada apa2...

Aku rasa macam penat sangat.
Bukan buat apa pun, penat, letih... perasaan bercampur2.
Balik dr opis, penat & letih otak sebab berpikir masa keje.
Balik keje, tgk muka hubby yg cam stress jer... aku pun rasa cam nak stress jugak.
Tengok2 jalan pun jem pulak dahhhh... makin naik rasanya stress level aku.
Sampai taska, amik anak2, kalo diaorg2 bercakar dlm kete, lagi tambah stress...
Sampai umah, haihhh... baru nak releasekan stress masak utk berbuka, nengokkan fe'el budak2 ni... rasanya makin menaikkan stress ada ler... huhuhu...

HAIHHHHHHH!!!! I think I'm SICK laaaa... no wonder my BP level never come down. Huhuhu... Gua rasa nak nangis meraung2 kadang2... apa nak buat??? buat BODO aje lerrr...

Khamis, Ogos 26, 2010

Selamat Hari Lahir Puteri ku...

Assalamualaikum...

Sebenarnya n3 ni, dah lama terperap... tp kena siarkan jugak... hehehe

Namanya Murni Qaseh Sumayyah. Nama tercipta hasil kreativiti suamiku...
Harijadinya yg sebenar, jatuh pada 20 Julai, tetapi sambutannya hanya dapat disempurnakan pada 27 Julai, bersamaan dengan ulang tahun kelahiran ke-63 Bonda tercinta, Bonda Hasanah...
Harapan kami sekeluarga semoga puteri kami nan seorang ini akan membesar dengan penuh kasih sayang, belaian, didikan agama, kehormatan dah didoakan dengan segala yang baik2
sahaja.

Ni gamba kek Sumayyah masa 1st besdey dia. gamba yg dia potong kek ntah mana simpan.



Ni masa besdey Sumayyah yang ke-2.


Ni plak masa besdey dia yang ke-3..


Seronoknya dia dapat kek gamba Mickey mouse & gang. Cikgu dia beri hadiah beg baru, kaler pink, gamba mickey & minnie mouse jugak. hari2 dia isi baju dalam bag tu, sampailah suatu hari, agaknya dia main sumbat je baju dalam tu, maka terbarai la zipnya. hehehe... terpaksa guna beg lama...

ok la kawan2, nanti saya cari smula gambar masa besdey dia yang pertama, tak tau simpan kat mana daaaa...


nota kaki : kek2 tu semua ibu buat sendiri tau... hehehe...



Ahad, Ogos 22, 2010

Mmm...

Assalamualaikum...

Mmm.. apa aku nak tulis untuk n3 kali in, rasanya n3 yg ke-2 @ ke-3 utk tahun 2010. Hahahahaha... dah tau diri pemalas, nak jugak ber-BLOG. Kan dah kata, setahun 3x je update.

Tak pe la, ada gak blog, kan... huhuhu...

Hari ni, genap 11 hari kita puasa, maka genap jugak la 11 hari Luqman puasa tanpa ponteng. Walaupun hari2, masuk je pukul 7 malam... dia dah terjerit2 lapar, perutnya dah tak tahan, tapi dipujuk2, tahannnn jugak. Aliff??? Mmmm... susah nak cakap yang sorang ni, sahur bagai nak rak, tup2 abih je azan subuh, terus mintak "BELO" dia. Bila kita sound, dia cakap... "biarlahhh..." :P

Sumayyah, nakal seperti biasa.

Suami saya, macam biasa la, malam2 kluar mencari rezeki lebih... Sapa2 nak tengok bundle, bleh cari dia di Jalan Raja Bot, biasanya dia bukak meja kat kedai Haji Bakar @ Nuar Bundle (tepi Kuala Lumpur International Hotel) ---->> kedai Nuar kecik je, sebelah dia kedai hp. Kalo nak tengok online biznez dia, bleh g sini... sini atau boleh jenguk/contact dia kat FB dia kat sini... ---->> sini

Dah kul 12 lebih dah ni... kang terbabas lak sahur...

Assalamualaikum semua...